Autor: Mats Soomre, Belbin Eesti asutaja ja juhtivtreener. • 6. august 2024

Kõige lihtsam viis juhti toetada, on temaga rääkida

Ehkki oleme harjunud motiveerimist juhi kohustuseks pidama, kui iga inimene annaks oma panuse, et kolleege motiveerida, oleks lihtsam ja mugavam nii meeskonnal kui juhil. Kõige lihtsam viis juhti toetada, on rääkida talle ise oma muredest ja rõõmudest, mis viib avatud suhtlemiseni, mitte oodata, kuni juht ise helistab või suhtleb.
Foto: Pexels.

Kõige lihtsam viis juhti toetada, on rääkida talle ise oma muredest ja rõõmudest, mis viib avatud suhtlemiseni, mitte oodata, kuni juht ise helistab või suhtleb. See eeldab ka head teineteise tundmist ja tavapärasest sügavamat usaldust. Sest kuidas on võimalik motiveerida inimest, kui ta ei anna ühtegi sisendit, mis teda motiveerib?

Üks hea motiveerimise töövahend on inimeste tugevuste väga hea tundmine. Kaasa arvatud inimeste varjatud tugevuste tundmine ja inimeste lubatud nõrkustega arvestamine. Kui tööülesanded on valdavalt seotud inimeste tugevustega, on motivatsiooni tase märgatavalt kõrgem. Kindlasti on meeskonnas inimesi, kes eelistavad rahus omaette tööd teha, keskenduda korraga ühele tegevusele ning olla korrektsed, täpsed ja pöörata detailidele suurt tähelepanu. Kui sa annad talle töid, mida peab tegema ära kiiresti ja mille kvaliteet pole oluline, siis see ei pruugi talle kohe üldse sobida. Seetõttu on tähtis teada inimeste tugevusi, ent mure on selles, et paljud inimesed ei oska oma tugevusi ise välja tuua. Meil pole kombeks endast palju rääkida ja tihtipeale me ei oskagi seda teha.

Hea juhtimise eelduseks on ka oskus iseennast efektiivselt juhtida

Meeskonnas on kõige aluseks vastastikune usaldus. Tehke endale selgeks, mida teilt täpselt oodatakse, ja leppige võimalikult konkreetselt kokku need kriteeriumid, mille järgi hakatakse tulevikus teie kui juhi edukust hindama. Meeskonna juhtimine nõuab head eneseteadlikkust ning oma tegelike tugevuste ja nõrkuste teadvustamist. Vaid vähesed edukad juhid on täiesti puudusteta, aga edu võib saavutada ka oma tugevate külgede rõhutamisega. Hea juhtimise eelduseks on ka oskus iseennast efektiivselt juhtida.

Kui meeskond ei toimi?

Sellest ei piisa, kui panna inimesed ühte ruumi kokku ja eeldada, et nad hakkavad meeskonnana hästi töötama. Selleks et meeskonnad töötaksid tõhusalt, tuleb anda nii meeskondadele kui ka juhtidele kõik eduks vajalikud tööriistad. Kui teie meeskond ei toimi, siis ilmselt on meeskonna kokkupanekul midagi valesti läinud.

  • Ärge lootke inimestelt seda, mida nad niikuinii ei tee!
  • Andke töötajatele selliseid ülesandeid, mis sobivad nende loomupäraste tugevustega, ja tulemus on märkimisväärselt parem.

Kahe minuti reegel

  • Ole alati pigem positiivne, õpi meeskonda usaldama ja arvesta inimeste eripäradega.
  • Ära virise-porise ega ära otsi kohe midagi negatiivset.
  • Ära vasta esimese reaktsioonina ei ega ka liiga kiiresti jah.
  • Otsi alati esmalt kasulikkust, võimalusi-lahendusi ja positiivset.
  • Kujunda oma seisukoht pärast täpsustamist, arutelu ja kaasamõtlemist ilma suuremate eelarvamusteta.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700