Autor: Irene Annus, ettevõtja ja koolitaja • 20. august 2024

Tööle kandideerimine. „See on põhiline viga, miks sind töövestlusele ei kutsuta“

„Pikk töökogemus ei maksa tänapäeval vist mitte midagi!” olen sageli kuulnud sügava pettumusega immutatud mõru lauset nii karjäärinõu soovijatelt kui ka neilt, kes on pikka aega olnud tööotsingutel ja kahjuks tulemuseta. On see tuttav kogemus ja tunne ka sulle? Kandideerimise teemat selles artiklis põhjalikumalt uurimegi.
Foto: Pexels.

Tööotsijad saadavad oma CVd tööle kandideerides vahel lausa mitmekümnele tööpakkumisele. Kuid tulemuseks on nördimus ja tühjad pihud – töövestlusele ei kutsuta ja pole nagu lootustki, et üldse keegi kutsuks. Ja nii raisatakse palju väärtuslikku aega tulututele kandideerimistele.

Uurides lähemalt tööd otsivate inimeste CV-sid olen märganud, et 95% juhtudest on tegemist ühe ja sama veaga, mis mulle kui kogenud palgateadlikkuse- ja karjäärikonsultandina ning varem värbamisega tegelenud juhile kohe silma hakkab.

Probleem on selles, et oma CVs ei too inimesed enamasti välja enda suurimaid tööalased saavutusi.

Võib tunduda väike asi, kuid just see saab sageli otsustavaks, kas saate kutse töövestlusele või mitte.

Miks see nõnda on? Põhjus selles, et meile ei õpetata eneseväärtustamist – teadlikkust oma tugevustest ja uhkuse tundmist nende üle. Niisamuti saavutuste väljatoomise olulisust. Paraku on tööle kandideerimine konkurentsiolukord, kus sa pead eristuma teistest kandideerijatest.

Enamasti näevad kandideerijate CVd välja üsna ühetaolised, kus on välja toodud enda haridustase ning senised töökogemused ja tööülesanded. Näide: 2013–2016 Parim Sinust OÜ, projektijuht. Tööülesanded: projektide koostamine, koosolekute korraldamine, suhtlemine erinevate osapooltega, dokumentatsiooni korrashoid, meeskonna juhtimine jne.

Olen näinud, et tööülesannete kirjeldused on sageli vägagi pikad. Näiteks kui inimene on töötanud üle viie aasta samas ettevõttes erinevatel ametikohtadel, on ta iga ameti juures üles lugenud kakskümmend tööülesannet. Tegelikult ju arusaadav, sest inimesel on pikk töökogemus ja ta soovib näidata, milliseid ülesandeid ta on täitnud.

Probleemi tuum seisneb aga selles, et selline pikk nimekiri tööülesannetest ei anna teie arengust ja individuaalsest tööalasest võimekusest mitte mingit aimu! Soovitan mõelda hoopis selles võtmes, mis on see, mis võiks olla tööandjale oluline ja sinu vastu huvi tekitada?

Ise lisasin kunagi peale oma CV analüüsimist eksperimendi korras enda töökogemuste juurde ka suuremad töised saavutused. Ja see mõjus – värbajatel tekkis huvi mind töövestlusele kutsuda, et minu saavutustest lähemalt rääkida.

Pikk töökogemus üksi ei võrdu veel professionaalsusega

Teie ise teate ja usute, et olete oma ala professionaal, kuid teie CVd esimest korda vaatav värbaja või juht seda ei näe, sest tal puuduvad selgeltnägemise võimed. Viis aastat ühes töökohas võib tähendada väga rutiinseid tööülesandeid, kus inimene ei ole isegi täiendkoolitustel käinud. Seega võib tegemist olla vaid keskpärase töötajaga.

Teisest küljest on mõnel pühendunud töötajal lühem kogemus, tal on olnud oluline roll kogu ettevõtte arengus (näiteks protsesside uuendamine). Kui neid oluliste saavutustena CVs mainimata jätta, ei saa sinu CV-ga tutvuja kahjuks aimu ning sa oled üks paljudest sarnastest.

Tööalast professionaalsust ja arengut saab hinnata saavutuste põhjal. Hea uudis on see, et tegelikult saab enda professionaalsuse ning võimekuse CVs nähtavaks teha üsna lihtsal moel, et see tekitaks värbajates ja juhtides huvi just sind töövestlusele kutsuda.

Toon näite. Praegu on majanduslangus, mis tähendab, et ühele töökohale kandideerib mitu korda rohkem inimesi kui tavaliselt. See tähendab, et sinu CV peab kajastama tööalasest professionaalsusest kõige väärtuslikumat infot, et eristuksid kõikidest konkurentidest, kes samuti samale kohale kandideerivad.

Eristuda saab aga vaid iseendana

Näiteks kandideerid raamatupidajaks, tarkvaraarendajaks või projektijuhiks. Kui sinu CVs on välja toodud vaid haridustase ja ettevõtted, kus oled töötanud koos ametinimetuse ja tööülesannetega, võid arvestada, et enamik CVsid on just täpselt samasugused.

Mitukümmend kandidaati on lõpetanud samas ülikoolis täpselt sama eriala ja töötanud sarnastes rollides. Tööülesannete kirjeldus ei anna inimese isiklikust võimekusest aimu, sest sama tööülesanne (nt projekti juhtimine, analüüsi koostamine, aruandlus jne) võib eri ettevõtetes tähendada kardinaalselt erinevaid tegevusi mitmesugustes andmebaasides ja tehnoloogiates, erisugust vastutusala jne.

Mis eristab üht kandidaati teisest, kui tegemist on sarnase hariduse ja töökogemusega inimesega?

Need on individuaalsed tööalased saavutused. Tagasihoidlikkusest ja teadmatusest jätavad aga paljud targad ning tööalaselt võimekad inimesed enda saavutused CVs välja toomata. Nii on mulle paraku korduvalt öeldud, sest inimene ei mõtle enamasti sellele, kui paljude konkurentidega tema CV võistleb ja millega saaks just tema teistest kandidaatidest eristuda, et pääseda töövestlusele ja osutuda valituks.

Kui neid vaatenurki inimestele selgitada, tunnistavad nad, et jah, sellest küljest ma tõesti ei mõelnud, et peaksin teistest eristuma. Seega tagasihoidlikkus oma CV koostamisel ei tule kindlasti sulle kasuks.

Tarku, töökaid ja kogenud inimesi on palju, kuid huvi tekitamiseks saab eristuda vaid enda saavutustega. Üksnes tööalased saavutused on need, mis eristavad teid massist ja annavad selge arusaama teie tööalasest võimekusest.

Kuidas CVs enda individuaalne võimekus ja saavutused välja tuua?

Jäta tööülesanded kirjeldamata ja räägi oma saavutustest, sest need kõnelevad sinust palju enam. CVs piisab vaid ettevõtte nimest, seal töötatud ajavahemikust ja ametinimetusest. Viimase juurde soovitan lisada 2-3 isiklikku tööalast saavutust.

Kui oled töötanud kümnes ettevõttes, lisa oma saavutused ainult kolme viimase töökoha juurde. Siinjuures ole enda vastu täiesti aus. Jah, sinu CV on õige koht, kus saad näidata oma võimekust ja tunda uhkust enda saavutuste üle.

CV on sinu isiklik tööalane teekaart, mis näitab sinu arengut ja isiklikku võimekust ühes või teises rollis ning eristab sind kõigist teistest kandidaatidest. See tekitab sinu vastu huvi, mille tulemusel kutsutakse sind suure tõenäosusega töövestlusele.

Kui sa oma CVs ei too välja enda isiklikke tööalaseid saavutusi, ei oska neid kahjuks mitte keegi ridade vahelt lugeda ega muul viisil välja mõelda. Olgu samale kohale kasvõi 100 sarnase haridustaseme ja ametinimetusega kandidaati – mitte kellelgi pole 100% samu saavutusi, mis on sul!

Mida pidada tööalaseks saavutuseks?

Kõik, mis on saavutatud just tänu sinu ettepanekule, eestvedamisele ning teadmistele ja oskustele. Paljud jäävad ka siin tagasihoidlikuks, öeldes, et saavutus tuli ikkagi tiimitöö tulemusena jne. Kui see oli sinu (ja mitte teise 7 tiimiliikme) ettepanek ning pakkusid välja ka lahenduskäigu, on see sinu ettepanek ja eestvedamine.

Kirsiks tordil on fakt, et sinu ettepanek kiideti heaks, võeti töösse ja teostati koos tiimiga. Märkasid näiteks oma tööd tehes ebaefektiivsust ja raiskamist (mida teised pole märganud, sest alati on ju nii tehtud), mida saaks teha lihtsamalt või tööd automatiseerida ning seeläbi kokku hoida töötajate aega ja käsitööd ning ka ettevõtte raha. Tegid ettepaneku oma juhile ning see ettepanek läks töösse. See ongi sinu saavutus!

Või oli sul hea kogemus eelmisest töökohast mõne konkreetse tehnoloogiaga ja aitasid oma meeskonnas selle kasutuselevõtu oluliselt lihtsamaks teha, mille tulemusel kasvasid töö efektiivsus ja protsessi läbipaistvus. See on sinu saavutus!

Ka enda isiklikust kandideerimiskogemusest on mul näide, et just tänu CVs välja toodud saavutustele on mindki töövestlustele kutsutud ja öeldud, et vaatasime, et saavutasid oma eelmises töökohas sellise tulemuse kolme kuuga, mida meie inimesed pole aastaga suutnud. „Tekkis suur huvi, sest meil on just sellist inimest vaja. Tule ja räägi meile ka, kuidas seda teha!” oli lühike ja selge vestlusele kutsumise otsus.

Töövestlusele minnes tead juba, millele keskenduda – enda saavutustest on ju puhas rõõm rääkida ning tulemuseks võib töökoht olla sinu! Särad enda kogemuste, saavutuste ja konkreetse looga, mida ja kuidas oled enda praktikas saavutanud.

Olenemata sellest, millisest töökohast või positsioonist me räägime, võidab see, kes on tööalaselt võimeline rohkem väärtust looma ning oskab enda seniste kogemuste põhjal selle ka sõnadesse panna nii CVs kui ka töövestlusel.

Pole oluline see, millega oled siin-seal tegelenud või milliseid tööülesandeid täitnud, vaid see, mida oled päriselt ära teinud ja saavutanud.

Tööalased saavutused on sinu töö, teadmiste ja pühendumuse tulemus – too need oma CVs alati uhkusega välja, et näidata end võimeka kandidaadina ning teistest töösoovijatest selgelt eristuda.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Palgauudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700