Autor: Personaliuudised.ee • 27. august 2024

Iga kümnes Eesti elanik jätab suvise puhkuse vahele

Pea kümnendik Eestis elavatest inimestest ei võta sel suvel ühtegi puhkusepäeva, selgus kindlustusseltsi värskest uuringust. See võib aga negatiivselt mõjutada inimeste tervist ja töövõimet.
Ka õhtune piknik mere ääres koos pere või heade sõpradega annab oma panuse puhkusesse. Foto: Pixabay.

Puhkamata jättes seavad inimesed ohtu oma vaimse ja füüsilise tervise, ütles Peaasi.ee psühholoog Minna Sild. “Kogu meie keha koosneb organsüsteemidest, mis on väga võimekad tegutsema, ent vajavad maksimaalseks pingutuseks ka taastumisaega. Kui inimene tegutseb pikka aega puhkamata või liiga vähe puhates, tekib krooniline ülekoormus, väsimus ja kurnatus,” selgitas psühholoog.

Eri inimestel väljendub Silla sõnul ülekoormus erinevalt, olgu selleks seljavalud, unehäired, õlavöötme- ja peavalud või keskendumisraskused ja ärevus. Neid märguandeid ei tohi ignoreerida.

“Kui inimene ei puhka, on risk väsimuseks, hooletuseks ja tööõnnetusteks suurem. Oma töökeskkonnas väärtustame kvaliteetset puhkust sama palju kui kvaliteetset tööd, sest väsinud pea ja vaimuga on raske olla produktiivne,” ütles Gjensidige Eesti filiaali juht Raido Kirsiste.

Sellega nõustus ka psühholoog, kes tõdes, et puhkamine on täisväärtusliku elu loomulik osa ning pärast korralikku puhkamist suudame ka efektiivsemalt töötada. Ta lisas, et tavapärane soovitus on puhata kord aastas vähemalt kaks nädalat, et oma argirutiinist põhjalikumalt välja lülituda.

“Väga oluline on enda jaoks mõtestada, et puhkus ei tähenda seda päevade arvu aastas (tavapäraselt 28 või 35 päeva), mille me puhkusena välja võtame. Puhkamine peaks toimuma ka tööpäeva sees väikeste hetkede kaupa, samuti pärast tööpäeva, pakkudes endale lõõgastavaid, rahustavaid ja nauditavaid tegevusi ja seda ka nädalavahetuseti. Need lühemad puhkehetked kokku annavad suure efekti, toetades meie vaimset tervist ja stressitaluvust,” selgitas Sild.

Puhkus ei tähenda päevad läbi lamamist

Sild sõnas, et puhata tuleb sellest, mis inimest kõige rohkem väsitab. “Argipäeval füüsiliselt väga aktiivne inimene võib puhkamiseks vajada n-ö lösutamist ja passiivsemat olekut, argipäeval peamiselt arvuti taga istuv inimene võib vajada puhkamiseks ka aktiivsemat liigutamist, mis aitab kehal taastuda pikemast istumisest. Argipäevas väga palju suhtlev inimene võib vajada puhkamiseks rohkem vaikust ja endaga olemist, argipäeval end üksildasena tundev inimene võib vajada puhkamiseks teiste inimeste lähedust ja seltskonda,” lisas psühholoog.

Küll aga võib tema sõnul puhkuse ajal teha ka asjalikke asju: remonti, pisiparandusi, aiatöid, koristamist, planeerimist. “Aga puhkus ei peaks koosnema ainult nendest asjalikest tegevustest. Kasulik on meeles pidada puhkamise kuldset kolmikut: hea puhkus on rahustav, lõõgastav ja nauditav,” ütles ta.

Kirsiste sõnul pole puhkuse planeerimine populaarne ainult suvel, vaid ka teistel aastaaegadel. Viimasel ajal on eriti sagenenud välismaale suunatud puhkusereisid. “Soojal maal palmi all lamada või hoopis lumisel mäetipul suusatada, on samuti hea viis oma mõtted tööst eemale viia. Meie jaoks on oluline paindlik töökultuur, seega hoolitseme selle eest, et suvel tööd teha soovivad kolleegid, saaksid näiteks talvel korra tempo maha võtta. Ma ei väsi kordamast, kui oluline on korraks juhe seinast välja tõmmata ja oma vaba aega väärtustada,” lisas Kirsiste.

Ka Sild on toetava töökultuuri pooldaja: “Töökorraldus võiks tõesti toetada seda, et inimesed saaksid puhata: seda nii tööpäeva sees, soodustades puhkehetkede võtmist, pärast tööpäeva ja nädalavahetuseti, luues tööalase suhtluse hea tava, mis soodustab seda, et inimesed pärast tööpäeva lõppu ja nädalavahetusel ei tegeleks tööasjadega. Ning puhkuse ajal, luues süsteemi, kus inimene ei pea muretsema, kuidas tema töö tehtud saab, või liigse koormuse pärast, mida ta kolleegidele jätab, andes piisavalt tunnustavat tagasisidet ja väärtustades inimeste pingutusi, et nad tunneksid, et võivad täieõiguslikult puhkama minna.”

Uuringust nähtub, et võrreldes Läti ja Leeduga on Eesti elanike suvise puhkamise olukord veidi parem. Teistes Balti riikides jätab suvel puhkamise vahele iga seitsmes inimene ehk ligi 15% tööealisest rahvastikust.

* Kindlustusseltsi Gjensidige tellitud uuringu korraldas Baltikumi elanike seas NielsenIQ.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700