Autor: Mari Topolev, coach ja superviisor • 27. august 2024

Iseenda-coaching – mis see on?

Augustikuu vahetumine septembriks on mõneti isegi suurem aeg eesmärkide seadmiseks ja uuteks algusteks kui aastanumbri vahetumine. Sellega kaasnevad uued ideed ja plaanid. Kuidas need kõik teoks teha?
Foto: Pexels

Juhtisin grupi- coaching’ut, kui kevadel oli akna taga üks nendest esimestest tõeliselt soojadest ja päikselistest päevadest ning minul oli grupiga kokku lepitud kolm tundi vältav kohtumine. Kui selle alguses osalejate ootuste kohta uurisin, ütles üks inimene, et ta loodab, et kui meie kohtumine lõppeb, siis saab ta veel osa sellest ilusast ilmast, mida läbi akna näha oli. Tulin mõttele kujundada kohtumine nii, et osalejad saaksid kogeda jalutavat coaching’ut, olla pool tundi õues ja iseennast coach’ida. Kui seda ideed tutvustasin, küsis üks osalejatest üllatunult, mismoodi iseenda- coaching? See ei ole ju nii, et ise küsin, ise vastan? Mina vastasin selle peale, et täpselt nii, just nii ma seda mõtlesingi.

Aga kuidas?

1. Esita endale täpne küsimus. Mis on see, mille üle sa pead murrad? Küsimuse formuleerimine on juba hea osa õnnestunud protsessist, kuna sageli on nii, et kui mõtted peas keerlevad, siis on need omavahel segunenud ja täpselt isegi ei tea, mille üle mõtiskletakse. Kui kõik need erinevad küsimused kirja panna, saab neid üksteisest eraldada ja süsteemselt igaühele ükshaaval keskenduda.

2. Kui küsimus, millele vastuseid otsima asud, on selge, siis küsi endalt püstitatud küsimuse/teema kohta lisaküsimusi. Kuidas? Näiteks kirjeldatud jalutava coaching’u juures oli osalejate juhendiks jälgida end ümbritsevat. Mida nägid nad sellist, mis andis neile vastuseid nende küsimuse kohta? Mina armastan pime- coaching’ut: juhul, kui coach’id ennast siseruumis, kasuta metafoorkaarte, keera need tagurpidi ja vali sealt üks või kaks. Mida need sulle ütlevad, kui need ümber keerad ja neid vaatad? Kui sul metafoorkaarte ei ole, võta ajakiri ja lase selle lehtedel enda sõrmede vahel joosta – jää pidama suvalisel kohal, aseta näpp mingile kohale seal ajakirjas. Ja seda kõike kinnisilmi. Millise küsimuse see koht, kuhu pidama jäid, sinult küsib? On su läheduses sahtel? Pista käsi sahtlisse, tõmba sealt välja kaks juhuslikku asja – mida need asjad sinu küsimuse kohta täpsustavat küsivad?

Olen olnud rabatud, kuidas niimoodi endalt küsimusi küsides justkui täpselt naelapea pihta olen tabanud.

3. Lisaküsimuste küsimiseks keera metofoorkaardid ümber, nii et sa neid näed. Vali sealt 2, mis sind kõnetavad ja sulle sinu küsimuse/teema kohta vastuseid annavad. Või tõmba sahtel lahti, vaata mis seal sees on ja vali 2 asja, mis sinu teemat täpsustavad. Lehitse ajakirja, ja otsi sealt vastuseid.

4. Vajadusel korda protsessi ja esita endale lisaküsimusi.

5. Tee endale saadud taipamistest plaan, kuidas esitatud küsimuse edasiarendus ellu viia.

Ilma iseenda- coaching’ut kogemata võib see tunduda kui midagi võimatut, keerulist, isegi absurdset ja tobedat. Julgustan sind vähemalt ühe korra proovima!

Kui tahad täpsemalt teada, mis on coaching, kuidas coach’iva juhtimisega vastutust jagada või tahad vastutuse koormaga paremini toime tulla, siis tule 29. augustil Kultuurikatlasse juhtimiskonverentsile Coaching 2024 VASTUTUS. Kohal on 600+ Eesti juhti, avatud on neli lava ja juhtimistarkuse mess, esinevad Eesti tippjuhid, rahvusvahelised eksperdid ja meie oma professionaalid. See on hea start sügishooajale. Vaata programmi ja haara endale viimane pilet!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700