Autor: Mats Soomre, Belbin Eesti asutaja ja juhtivtreener. • 27. august 2024

Puhkuselt naasmine: kuidas hoida motivatsiooni ja tööindu?

Puhkus on aeg, mil saame ennast laadida, kuid sageli leiame end pärast puhkust tagasi tööl olles andmas suuremaid lubadusi, kui vaja ja täita suudame. See on sagedane nähtus, kuna puhkusejärgsed lubadused pole sageli seotud meie loomulike tugevustega ega sügava sisemise tahtega ennast muuta.
Tunne iseenda ja oma pereliikmete tugevusi, et leida tasakaal töö ja puhkuse vahel. Foto: Pexels.

Mats Soomre tugevused hõlmavad muuhulgas golfi ja fotograafiat.

Foto: Tiit Tamme

Lubadused pole seotud loomulike tugevuste arendamisega

Inimesed tulevad tihti pärast puhkust tööle tagasi suure entusiasmiga, andes endale samasuguseid lubadusi nagu uue aasta algul. Paraku kipub entusiasm esimestel nädalatel kaduma ja vanad harjumused naasevad. Üks peamisi põhjuseid on see, et need lubadused pole seotud loomulike tugevuste arendamisega. Selle asemel et keskenduda oma tugevustele, püütakse sageli muuta oma nõrkusi, mis ei ole pikaajaliselt jätkusuutlik lähenemine.

Tööõnn: keskendumine tugevustele

Tõeline tööõnn ja rahulolu saavutatakse, kui inimene keskendub oma loomulike tugevuste kasutamisele. Tööõnn ehk tööalane heaolu on inimese positiivne emotsionaalne seisund, mis tekib, kui ta on rahul oma töö sisu ja töökeskkonnaga.

Inimesed, kes keskenduvad oma loomupäraste tugevuste kasutamisele, on oma tööle kordades rohkem pühendunud. Paljud ettevõtted keskenduvad aga töötajate nõrkustele, selle asemel et kasutada ja arendada nende tugevusi. See lähenemine mitte ainult ei vähenda töörahulolu, vaid võib viia ka läbipõlemiseni.

Kuidas säilitada tööõnn ja motivatsioon?

1. Tunne oma tugevusi ja nõrkusi

Oma tugevuste ja nõrkuste tundmine on esimene samm tööõnne saavutamisel. Siin võib kasutada Belbini meeskonnarollide mudelit, mis aitab määratleda indiviidi loomulikke tugevusi ja lubatud nõrkusi. Nõrkuste asemel tuleb keskenduda tugevustele, mida saab lõputult arendada.

2. Koosta realistlikud lubadused

Puhkusejärgseid lubadusi paika pannes on oluline, et need oleksid realistlikud ja seotud teie loomulike tugevustega. Näiteks, kui oled ideede generaator, siis luba endale, et jagad oma ideid meeskonnaga ja õpid paremini tundma inimesi, kes sind oma tugevustega täiendavad.

3. Loo toetav töökeskkond

Tööandja roll on luua keskkond, kus töötajad saavad kasutada oma loomulikke andeid. See hõlmab psühholoogilise turvalisuse tagamist ja töötajate tugevuste arendamist. Ka uuringud näitavad, et selline lähenemine suurendab pühendumust ja tööõnne.

4. Puhka targalt

Ka puhkus ja hobid peaksid olema seotud sinu tugevustega. Näiteks võib ekstravertne inimene tegeleda introvertsust nõudva hobiga, et saavutada tasakaal. Hea enda ja pereliikmete tugevuste tundmine aitab leida sobivaid puhkuseviise.

Meelespea

  • Keskendu tugevustele, mitte nõrkustele.
  • Anna realistlikke lubadusi, mis põhinevad loomulikel tugevustel.
  • Loo toetav ja psühholoogiliselt turvaline töökeskkond.
  • Tunne iseenda ja oma pereliikmete tugevusi, et leida tasakaal töö ja puhkuse vahel.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700