Autor: Skaitmenine Rinkodara UAB • 11. märts 2024

Kohvimasinad orbiidil ja gravitatsioonivastased tassid –kohvist kosmoses

Foto: pexels.com
Kohvi valmistamine on kunst ja selle osas ei saa vaielda. Tõeliselt hea espresso valmistamiseks on vaja aastatepikkust kogemust ja teooria õppimisele pühendatud tunde: õige koguse valik, valmistusaeg, täiuslikult ühtlane tampimine... Need kõik on teadmised, mida baristad kuid, kui mitte pikki aastaid omandavad.

However, let's ask ourselves: if brewing coffee is so difficult on Earth, how difficult must it be... outside of it! Few people realize that this is a serious question for cosmonauts to ask themselves, because coffee makers outside Earth's gravity function in a completely different way! So let's take a short trip into space to learn about this unusual equipment. Küsigem aga endalt: kui kohvi maa peal valmistamine nii raske on, siis kui raske see peab olema... väljaspool maakera! Vähesed inimesed mõistavad, et see on tõsine küsimus, mida kosmonaudid endalt küsivad, sest väljaspool Maa gravitatsiooni töötavad kohvimasinad toimivad hoopis teistmoodi! Teeme väikese reisi kosmosesse, et selle ebatavalise varustusega tutvuda.

Kohv lahkub maakeralt

Esimest korda lahkus kohv Maa orbiidilt Apollo 11 missiooni ajal ja selles osalenud kosmonaut Michael Collins meenutab sündmust nii: "Kuu taga olin üksi, täiesti üksi, aga mitte üksi. Tundsin end seal väga mugavalt. Mul oli isegi kuuma kohvi." Kohv mängis missiooni ajal olulist rolli - see oli isegi erinevate meeskonnaliikmete hasartmänguvahend. See polnud siiski kõige kvaliteetsema maitsega.

Kuni lähiajani kasutati kosmoses ainult lahustuvat kohvi, mis valmistati vee abil spetsiaalsetes, hermeetiliselt pakitud "kotikestes". Sellele ei saanud lisada suhkrut ega piima (seda tuli teha enne ärasõitu). Miks?

Kosmoses kohvi valmistamine pole tühine saavutus

Oluline on meeles pidada, et igasugusel saastumisel võib olla potentsiaalselt katastroofiline mõju väga õrnadele ja tundlikele tööriistadele ja tehnoloogiatele, mis kosmoselaevadel on. Kohvist tekkiv tolm ei saa sellises masinas hõljuda, mistõttu tuleb kõike teha äärmiselt ettevaatlikult ja kitsastes tingimustes.

Teine läbimurre kosmoses kohvi valmistamise vallas saabus 2008. aastal, mil loodi esimene gravitatsioonivastane tass: varem oli kotikesest läbi kõrre joomine väga keeruline ja takistas kosmoseuurijatel oma armastatud jooki täiel määral nautida. Kuidas selline seade töötab ja välja näeb, saate teada allolevast vidost:

Kosmonautide missioonide meeldivamaks muutmiseks ja samas kodutunde tekitamiseks täidavad kosmoseagentuurid meeskonnaliikmete erisoove, tagades mõnele neist juurdepääsu oma lemmikkohvile. Nii juhtus Ellison Onizukaga, kes sai Kona kohvi oma kodumaalt Hawaiilt, või Scott Kelliga, kes sai kohvi armastatud Starbucksi ketist.

Veel üks suur läbimurre

Seni sai kosmoses valmistada vaid lahustuvat kohvi, kuid tänu tehnoloogia arengule, saab täna rahvusvahelises kosmosejaamas nautida värskelt kohapeal valmistatud kohvi!!

2015. aastal sai Samantha Cristoforettis’st esimene barista kosmoses. Ta valmistas kohvi ISSpresso abil - need on esimesed kohvimasinad, mis on Argoteci, Lavazza ja Itaalia Kosmoseagentuuri koostöö tulemusena kohandatud kosmoses kohvi valmistamiseks. Esimene mudel leidis tee sinna 14. aprillil 2015, tänu SpaceX-ile.

Seadme väljatöötamine võttis aega üle aasta ning suurimaks väljakutseks oli mikrogravitatsiooni keskkonna loomine, kuna gravitatsioonil on märkimisväärne mõju kohvivalmistusprotsessile endale. Lisaks maitsva kohvi valmistamisele saab kohvimasinaid kasutada ka vedelike omaduste uurimiseks mikrogravitatsioonilises kliimas.

Kohvimasinad töötavad kapslitega, sest "traditsiooniline" kohvi valmistamise protsess võiks rahvusvahelise kosmosejaama tingimustes liiga riskantseks osutuda. Traditsiooniliste kummist torude asemel kasutatakse läbi ISSpresso vee valamiseks stabiilset temperatuuri hoidvaid vastupidavaid metalltorusid, ning kogu protsess on kontrollitud temperatuuri mõõteseadmetega, mis tagavad, et valmistusprotsessi iga samm kulgeb õigesti ja ohutult.

Teiseks väljakutseks osutus puhtus: kosmosejaamades ei ole ju kraanikausse ega muid puhastuskohti, ning kohvimasinate vedelikujäägid võivad kergesti kahjustusi tekitada ja isegi jaamas viibijate tervisele teatud määral ohtu kujutada. Seetõttu on seade konstrueeritud nii, et see minimeerib pärast valmistuse algust allesjääva vee koguse. Kapslid omakorda eemaldatakse alumiiniumklapi abil, mis need kohe seadme seest eemaldab. Valmistatud tõmmis asetatakse omakorda otse kotikesse, millest kosmonaudid seda siis joovad.

Kokkuvõte

Loodame, et selle artikliga on meil õnnestunud näidata tähelepanuväärset ajalugu ja veelgi üllatavamat olevikku, millega seisavad silmitsi maitsva värskelt valmistatud kohvi järele janunevad kosmonaudid. Alates gravitatsioonivastastest tassidest kuni maailma kõige ebatavalisemate kohvimasinateni (ja tegelikult kaugemalegi) - see kõik on nende inimeste jaoks igapäevane reaalsus. Sellistel hetkedel tasub hinnata oma kodu mugavust, kus saame oma köögis muretult tassi maitsvat cappuccinot, lattet või americanot valmistada. Nii et hinnakem maise kohvi ilu ja lihtsust, ning olgem samal ajal uudishimulikud universumi ja selle meile pakutavate võimaluste vastu. Kes teab, võib-olla näeme peagi baristade maailmameistrivõistlustel kohvimasinaid mikrogravitatsioonilises keskkonnas kohvi valmistamas...

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700