Autor: Personaliuudised.ee • 19. detsember 2023

Aasta lõpp toob boonuseootuse

CV.ee novembri kiiruuringust selgus, et tööandjalt ootab boonustasu pisut enam kui pool vastajatest, ligi neljandik vastanud töötajatest soovib 1000 euro suurust boonust.
Foto: Pixabay

Rohkem kui 1000 euro suurust boonust ootab 21% töötajatest, sellist boonustasu kavatseb maksta 15% tööandjatest. Enim planeerivad organisatsioonid töötaja boonustasu suuruseks 100–300 eurot (38%), mida ootab 35% töötajatest. 12% organisatsioonidest kavatseb maksta 600–1000 euro suurust boonustasu ja seda ootab 13% töötajatest.

Töötajate boonustasu ootus tuleneb lisaks põhitööle lisaülesannete täitmise eest (51%); oma töös oodatust edukam olemisest (49%) ning teadmisest, et ettevõte maksab korra aastas kõigile boonuseid (32%).

Uuringus selgub, et enam kui pool (52%) organisatsioonidest kasutab boonustasu maksmise otsustamiseks mõõdikuid; 35% maksab väga heade töötulemuste eest; 14% plaanib maksta võrdselt kõikidele töötajatele ning 14% maksab boonust olenevalt töötaja palga tasemest. 2% organisatsioonidest maksab boonust osakondade põhiselt. Sama osakaal töötajatest vastas, et nende ettevõttes saab boonustasu igal aastal erinev osakond ja nemad sel aastal sinna alla ei kuulu.

Miks boonustasusid ei maksta, on ühelt poolt seotud väljakujunenud tavaga, nagu selgitas enam kui pool töötajatest ja üle neljandiku organisatsioonidest. Teiselt poolt aga on seotud ettevõtte keerulise majandusliku seisuga (21% töötajatest ja 32% organisatsioonidest) ja organisatsioonide kitsa eelarvega (33%). Vähesel määral tõid organisatsioonid põhjuseks suurt töötajate arvu (5%) ja eelarve kärpeid (8%) ning töötajad seda, et nad ei ole boonustasu väärt (3%).

Boonustasu saamisega aasta lõpus on arvestanud 71% töötajatest, 20% ootab boonustasu tuleva aasta alguses ja 8% uue aasta keskpaigas. Organisatsioonidest 44% kavatseb boonuse maksta aasta lõpus, 19% aasta alguses ning 6% tuleva aasta keskpaigas. 14% organisatsioonidest ei ole veel boonuse maksmise aega otsustanud.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700