Autor: Aira Tammemäe, arengukonverentsi "Juhist mentoriks" programmijuht • 27. veebruar 2024

SOL Balticsi tegevjuht: ära nihele, vaid kuula!

SOL Balticsi tegevjuht Rinel Pius läbis viis aastat tagasi juhtide mentori programmi ja tänaseks on kogu SOL Eesti juhtkond ja keskastmejuhid koolitatud mentorid. Rineli kinnitusel on see ka kogemustega juhtidel taas silmad särama pannud. Üks raskemaid väljakutseid on olnud ilma nihelemata kuulama õppida.
Foto: Pixabay.

Tippjuht Rinel Pius räägib oma meeskonna kogemusloo 7. märtsil juhtide Arengukonverentsil. Uurisime sissejuhatuseks, mis on olnud mentori rolli komistuskivid igapäevases juhtimises ja millist reaalset kasu ta ise selles rollis näeb.

Te olete kõik oma juhid mentoriteks koolitanud. Millist reaalset kasu sa selles organisatsiooni jaoks näed? Milline muutus on toimunud?

Juhtide juhtimiskvaliteet on tõusnud, samuti nende enesemotiveerimise oskus. Juhid võtavad rohkem vastutust ja hoolitsevad oma meeskonna eest, nad on läinud julgemaks, aktiivsemaks ja naerusuisemaks, uusi asju võetakse ette ka väljaspool oma põhitööd. Omavaheline suhtluskeel on ühtlustunud, osatakse võtta asju rahulikumalt ning eelkõige osatakse kuulata oma meeskonda ja nendega suhelda. Ühelt poolt on see minu tähelepanek, teisalt kinnitab seda juhtimiskvaliteedi platvormi Motichecki uuring, kus rahulolu juhtidega on tõusnud.

Kui sa mõtled tagasi mentori väljaõppele, siis mida oli kõige keerulisem nii sinul kui ka sinu kolleegidel ära õppida või omaks võtta?

Esiteks ära nihele, vaid kuula – kuulata rahulikult teist kõnelemas on raske. Füüsiliselt suudab sellega veel toime tulla, aga kahjuks hakkab aju juba poole jutu pealt mõtlema, kuidas mul endal selle probleemiga tunded on, millised oleksid lahendused jne. Mentori rollis peab juht mõistma, et ta on teise inimese jaoks, mitte ei lahenda enda probleeme.

Teine keeruline väljakutse oli nii õpiajal kui ka mentori igapäevaelus eesmärgistamine. Töötajal tihti ei olegi eesmärki, tal on probleem. Esimene eesmärk ei ole tavaliselt see õige ning isegi teine või kolmas ei pruugi õiged olla. Mulle on siiamaani jäänud üheks raskemaks ülesandeks kaardistada, mis on see päris eesmärk, milleni püüame minna.

SOL Baltics tegevjuht Rinel Pius jagab 7. märtsil Arengukonverentsil JUHIST MENTORIKS kogemusi, miks mentori roll nende juhtidele meeldib ja mis kasu on sellest saanud iga juht ja ettevõte tervikuna. Haara endale viimane pilet SIIN, saadaval veel 12 piletit!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700